29 February 2008

Νίκη λοιπόν... και τώρα;


Πηγή athinorama.gr

Με τον αντίλαλο των πανηγυρισμών του "στρατοπέδου" του Blu-ray να ηχεί ακόμη στα αυτιά της αγοράς του home cinema, λόγω της πρόσφατης νίκης του επί του HD-DVD, είναι μάλλον εύκολο να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι για πολύ κόσμο... "τώρα αρχίζουν τα δύσκολα" όσον αφορά τη χρήση του Blu-ray. Εμείς λέμε να... μην κάνουμε αυτό το βολικό λάθος, ωστόσο, γιατί το θέμα που έχει ήδη ανακύψει σχετικά με τις τρεις (!) διαφορετικές εκδόσεις των Blu-ray player που θα κληθούν να συνυπάρξουν τους επόμενους μήνες, έχει αρνητικές συνέπειες αποκλειστικά στο καταναλωτικό κοινό και σε καμία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα: στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχουν κυρίως Blu-ray player "πρώτης γενιάς" (Profile 1.0), τα οποία αναπαράγουν τις ταινίες, αλλά δεν υποστηρίζουν τα δυναμικά menu των νέων Blu-ray και τη λειτουργία Picture-in-Picture. Υπάρχουν πολύ λίγα "δεύτερης γενιάς" Blu-ray player (Profile 1.1) τα οποία υποστηρίζουν τα παραπάνω, αλλά όχι και την διασύνδεση με το Internet για την άντληση δεδομένων. Δεν υπάρχει πουθενά ακόμη κανένα Blu-ray player "τρίτης γενιάς" (Profile 2.0), το οποίο υποστηρίζει τα πάντα. Τα "πρώτης γενιάς" player δεν είναι αναβαθμίσιμα σε κανέναν βαθμό, κάποια συγκεκριμένα από της "δεύτερης" είναι μόνο μερικώς και μόνο αν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο, όλοι όμως φυσικά θέλουμε τα "τρίτης γενιάς", προκειμένου να είμαστε εξασφαλισμένοι για το μέλλον. Και όλα αυτά λόγω της ολιγωρίας έως εγκληματικής αδιαφορίας του στρατοπέδου της Sony, το οποίο προτίμησε να προχωρήσει σε είσοδο στην αγορά χωρίς να έχει παγιώσει το πρότυπο των λειτουργιών του (ειρωνικά, τα HD-DVD προσέφεραν όλα τα παραπάνω από την πρώτη ημέρα στην προδιαγραφή τους).

Τί συνέπειες έχει αυτή η κατάσταση για το κοινό, ειδικά για τους early adopters που - παθιασμένοι με ό,τι τεχνολογικά εξελιγμένο - αγόρασαν "από νωρίς" Blu-ray player; Ίσως και μέσα στο έτος θα πρέπει να... ξαναγοράσουν τέτοια συσκευή, αν θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα χαρακτηριστικά των μελλοντικών ταινιών. Ποιά είναι η ενδεδειγμένη λύση για όσους πρέπει... "Sony και καλά" να αποκτήσουν Blu-ray player αύριο; Το PlayStation 3, η μόνη συσκευή σίγουρα αναβαθμίσιμη με ευκολία. Αλλά... αυτοί που προτιμούν τα "κλασικά" player και όχι μια "παιχνιδομηχανή" (sic), αλλά θέλουν όλες τις δυνατότητες σε λογική τιμή; Ε, αυτοί περιμένουν, παρέα με τους "έχοντες", οι οποίοι περιμένουν τα επερχόμενα hi-end Blu-ray player, που είναι καλύτερα από το PS3 (και κοστίζουν 3000 ευρώ και άνω). Και μετά λένε κάποιοι ότι η τεχνολογία δεν γεφυρώνει τις ταξικές διαφορές!
Κώστας Φάρκωνας kfarkonas@athinorama.gr

No comments: