10 January 2008

Full Metal Alchemist


Εχθές τελείωσα για 3η φορά το fma, 51 επεισόδια μέσα σε 1 εβδομάδα (το ρεκόρ μου είναι 2 ημέρες, χωρίς όμως να μου αποσπούν την προσοχή άλλες υποχρεώσεις, ακα σχολή, δουλειά). Δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί εύκολα με άλλο anime - έχει γέλιο, συγκίνηση, περιπέτεια, δράση, ωραία μουσική επένδυση, συμπαθείς χαρακτήρες, πλοκή που σε κρατάει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Δεν έχω ενθουσιαστεί τόσο πολύ με καμία σειρά ή ταινία - το θεωρώ masterpiece, μεγαλοφυές. Θα μπορούσα να το δω άλλες τόσες και τόσες φορές.

Και για όσους δεν το γνωρίζουν:

Η πλοκή της σειράς εξελίσσεται σε έναν κόσμο με το όνομα Amestris. Ο κόσμος αυτός παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον δικό μας, όπως αυτός ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο αν και οι δύο κόσμοι μοιράζονται κοινά προϊόντα της τεχνολογίας, όπως τα τρένα και τα πυροβόλα όπλα, η επιστήμη στον Amestris έχει μια άλλη μορφή και βάση: την Αλχημεία. Στην ιστορική πραγματικότητα, οι αλχημιστές ήταν επιστήμονες κατά το Μεσαίωνα που μελέτησαν την ύλη, με στόχο να δημιουργήσουν πολύτιμα μέταλλα μετουσιώνοντας άλλα μικρότερης αξίας. Στον Amestris οι αλχημιστές, κατανοώντας τη φυσική και χημική δομή των πραγμάτων, μπορούν με τη βοήθεια – σχεδόν μαγικών – κύκλων μετουσίωσης, να μετατρέψουν τη μοριακή δομή οποιουδήποτε αντικειμένου σε μία άλλη, αρκεί το νέο αντικείμενο να αποτελείται τελικά από την ίδια ποιότητα και ποσότητα χημικών στοιχείων. Έτσι λοιπόν οι αλχημιστές είναι πρακτικά οι επιστήμονες του κόσμου αυτού, χρησιμοποιώντας την επιστήμη τους για το καλό ή το κακό, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο.


Ανώτερη πολιτική δύναμη στον Amestris είναι ένας άνθρωπος που ηγείται του στρατού, γνωστός και σαν «Πρόεδρος» ή «Φύρερ». Στην ιεραρχία ακολουθούν όλοι οι αξιωματικοί του στρατού, που κατέχουν τίτλους ανάλογους με αυτούς του πραγματικού κόσμου. Ο στρατός διαθέτει και ένα ειδικό σώμα, τους «Αλχημιστές του Κράτους», οι οποίοι επιλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους αλχημιστές του Amestris. Οι τελευταίοι απολάμβαναν πολλά προνόμια: πλούτο, σεβασμό, κονδύλια για τις έρευνές τους και πρόσβαση σε μεγάλες βιβλιοθήκες δεδομένων. Ωστόσο σε περιόδους πολέμου ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν το στρατό και να χρησιμοποιούν την επιστήμη τους ακόμη και για να σκοτώσουν, ανάλογα με τις διαταγές που λάμβαναν. Γι’ αυτό το λόγο ήταν ιδιαίτερα αντιπαθείς στον απλό λαό, που υβριστικά τους αποκαλούσε «τα σκυλιά του στρατού».


Μακριά από όλα αυτά, δύο μικρά αγόρια, ο Edward και ο Alphonse Elric, μεγάλωναν σε ένα όμορφο χωριό, το Λιζένμπεργκ. Ο πατέρας τους, ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος και γνωστός αλχημιστής, έφυγε από το σπίτι για αδιευκρίνιστους λόγους όταν ο Edward ήταν νήπιο και ο Alphonse βρέφος. Τα μικρά δεν έδιναν πλέον σημασία καθώς υπεραγαπούσαν τη μητέρα τους και είχαν φίλους στο χωριό, ιδιαίτερα ένα κοριτσάκι με το όνομα Winry. Ωστόσο ανακαλύπτοντας τα παλιά σημειωματάρια του πατέρα τους ξεκίνησαν να ασχολούνται παίζοντας με την αλχημεία και εμφάνισαν ασυνήθιστα καλές επιδόσεις για την ηλικία τους. Η μητέρα τους όμως, πεθαίνει ξαφνικά εξαιτίας μιας ασθένειας και τα παιδιά μετακομίζουν με τη Winry και τη γιαγιά της, μέχρι να βρουν δάσκαλο για να τους διδάξει αλχημεία. Ολοκληρώνοντας ένα κομμάτι της εκπαίδευσης, στην ηλικία των 11 και 10 ετών αντίστοιχα, ο Edward και ο Alphonse αποφασίζουν να διαπράξουν το μεγαλύτερο ταμπού της αλχημείας: να φέρουν πίσω στη ζωή τη μητέρα τους.


Το πείραμα πηγαίνει ιδιαίτερα άσχημα. Ο Edward χάνει το αριστερό του πόδι, ενώ ο Alphonse αρχίζει να εξαφανίζεται εντελώς. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τον σώσει, ο Edward θυσιάζει και το δεξί του χέρι, ώστε να δέσει την ψυχή του Alphonse σε μία μεσαιωνική πανοπλία. Ένας «Αλχημιστής του Κράτους» με το όνομα Roy Mustang, στάθηκε μάρτυρας του γεγονότος. Αναγνωρίζοντας το ταλέντο των παιδιών και κυρίως του Edward, τους καλεί να τον βρουν στο αρχηγείο του στρατού και να γίνουν μέλη του σώματος, υπό τις διαταγές του. Μετά το ατύχημά τους, στόχος του κάθε αδερφού ήταν να αποκαταστήσει το σώμα του άλλου. Ο Edward εξοπλισμένος πλέον με δύο εξελιγμένα τεχνολογικά προσθετικά μέλη από ατσάλι,(Auto Mail) γίνεται τελικά το νεότερο στα χρονικά μέλος του σώματος των Αλχημιστών του Κράτους και μαζί με τον αδερφό του τίθεται στην αναζήτηση ενός τρόπου να αποκτήσουν μια μυθική πέτρα, γνωστή σαν «Φιλοσοφική Λίθος», η οποία ίσως τους επιτρέψει να ανακτήσουν αυτό που έχασαν. Σύντομα όμως αντιλαμβάνονται πως δεν είναι οι μόνοι που την ψάχνουν και που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να την αποκτήσουν.




Όλοι οι χαρακτήρες είναι απίστευτοι, ο Ed, o Al, η Winry, o Hughes, αλλά αυτή που ξεχώρισα είναι η Lust, η οποία είναι Hommunculi.




Οι Hommunculi είναι πλάσματα χωρίς ψυχή, δημιουργημένα μέσω αλχημείας, και θεωρούνται οι κύριοι "κακοί" στο FMA.



Υπάρχουν επτά Hommunculi, το όνομα του καθενός αντιστοιχεί σε ένα απο τα 7 Θανάσιμα Αμαρτήματα (Φθόνος, Απληστία, Λαιμαργία, Αλαζονεία, Λαγνεία, Θυμός και Τεμπελιά) και ο καθένας τους έχει χαρακτήρα σχετικό με το όνομα τους, αν και υπάρχουν κάποιες διαφόρές ανάμεσα στα Hommunculi του Manga απο του Anime.
Τα τρία πιο γνωστά Hommunculi είναι η Envy, με την ικανότητα να αλλάζει την μορφή του κατά βούληση, η Lust, που μπορεί να επεκτείνει τις άκρες των δακτύλων της σε μακριά και κοφτερά "νύχια" με τα οποία μπορεί να κόψει ή να διαπεράσει οτιδήποτε, και ο Gluttony, που ζει για να τρώει (με απλά λόγια τρώει ο,τιδήποτε βρει μπροστά του) και είναι πάντα μαζί με την Lust. Ο κύριος στόχος κάθε Hommunculi (εκτός απο την Envy)είναι να γίνει κανονικός άνθρωπος.
Το άτομο που "ελέγχει", οδηγεί, καθώς και έχει δημιουργήσει κάποιους απο τους Hommunculi είναι η Dante (η οποία είναι και η βιολογική μητέρα της Envy, και είναι 400 ετών. Κατόρθωσε να επιζήσει χρησιμοποιώντας την Φιλοσοφική Λίθο για να μεταφέρει την ψυχή της σε νεαρά σώματα (π.χ. Lyra) και γι' αυτό ισχυρίζεται οτι είναι "αθάνατη")
Στο anime, οι Hommunculi δημιουργούνται μετά απο μια αποτυχημένη προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή ενός ατόμου μέσω αλχημείας (Human Transmutation, το μεγαλύτερο ταμπού). Στην αρχή, είναι απλώς μια μάζα απο κόκαλα και όργανα, ενώ για να φτιαχτεί έστω και αυτό, η Πύλη παίρνει και κάτι απο τον Αλχημιστή που το προσπάθησε (Lust: τα γεννητικά όργανα του αδελφού του Scar, Wrath: τα όργανα της κοιλιακής χώρας της Izumi Curtis, Sloth: το πόδι του Edward Elric και το σώμα (μαζί με την ψυχή) του Alphonse Elric (άσχετα απο το ότι ο Edward την πήρε πίσω μετά) Η εμφάνιση τους γίνεται όπως του ατόμου που θα έπρεπε να είχε επαναφερθεί στη ζωή αφού καταπιούν Κόκκινες Πέτρες (ελλιπής Φιλοσοφική Λίθος) κάτι που αυξάνει την δύναμη τους. Φαίνονται να είναι αθάνατοι, καθώς γιατρεύονται από όλες τους τις πληγές λίγα λεπτά αφότου τραυματιστούν, και έχουν κάποιες αναμνήσεις του ατόμου που υποτίθεται ότι έπρεπε να επαναφερθεί στην ζωή.
Βέβαια, έχουν μία αδυναμία: αδρανοποιούνται κάθε φορά που βρίσκονται κοντά σε απομεινάρια του ατόμου που έπρεπε να επαναφερθεί στη ζωή (βέβαια, ο Wrath είναι η εξαίρεση, καθώς η Izumi χρησιμοποίησε το άψυχο σώμα του μωρού της αντί για υλικά που "φτιάχνουν" ένα ανθρώπινο σώμα, άρα δεν υπάρχουν απομεινάρια. Παρ' όλα αυτά, νιώθει δυσφορία και δεν μπορεί να ακούει κλάμα μωρού). Όταν τα απομεινάρια "συνεργαστούν" μαζί με έναν συγκεκριμένο transmutation circle, ο οποίος ενεργοποιείται όταν ο Hommunculus είναι μέσα στα όρια του, τότε ο/η Hommunculus κάνει εμετό τις Κόκκινες Πέτρες, και γι' αυτό μπορεί πια να πεθάνει.
Πηγή http://el.wikipedia.org

1 comment:

Anonymous said...

Πολυ spoiler ρε παιδι μου...
Ευτυχως που το ειδα ηδη.
Φυσικα και ειναι οτι καλυτερο υπαρχει σε anime. Περναει πολλα μηνυματα.